Een tankkaart: slim en voordelig tanken

Een tankkaart is een ideale oplossing als je bij ieder tankstation wilt kunnen tanken en geen zin meer hebt in administratief gedoe met het bijhouden van benzinekosten. Alle kosten worden verzameld in een overzicht. Een tankkaart is niet alleen handig voor autorijders die in een leaseauto rijden, maar ook voor mensen die hun gemaakte benzinekosten mogen declareren. Hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

De werking van een tankkaart

Een tankkaart werkt heel gemakkelijk. Het is eigenlijk te vergelijken met een creditcard, waarmee je producten aanschaft en na een maand afrekent. Na een tankbeurt gebruik je de kaart om af te rekenen. Vervolgens aan het einde van een vast afgesproken periode, bijvoorbeeld na een maand, krijg je een factuur waarop alle tankbeurten staan vermeld en zijn voorgeschoten met de kaart. Je kunt het bedrag van de factuur betalen via een automatische incasso of via Ideal. Je kunt ook van te voren een limietbedrag op de kaart zetten. Wanneer dit limietbedrag bereikt is kun je niet meer met de kaart afrekenen. Het voordeel hiervan is dat je precies weet wat de hoogte van de periodieke factuur is. Je kunt de factuur vervolgens zelfs betalen of je laat de automatische incasso direct via je werkgever lopen. Welke optie je ook kiest, het scheelt een hoop administratieve rompslomp.

De voordelen van een tankkaart

Het gebruik van een tankkaart biedt veel voordelen. Een van de grootste voordelen is dat het veel administratief geregel bespaart. Je hoeft niet alle benzinebonnetjes te bewaren en je hoeft ook niet meer na te denken welke rit zakelijk of privé was. De kaart geeft een handige overzicht van alle tankbeurten. Daarnaast vermeldt het overzicht ook wanneer er is getankt, voor welke bedrag en bij welke benzinepomp. Doordat de kaart op naam staat, kun je het gemakkelijk koppelen aan de juiste persoon. Daarnaast is het gebruiksvriendelijk. De kaart werkt simpel en snel. Je kunt gemakkelijk met de kaart afrekenen en het is ook een veilige manier van betalen. Je kunt kiezen om een universele tankkaart te gebruiken die bij elke benzinepomp te gebruiken is of voor een tankkaart van een bepaalde keten. Het eerste geeft als voordeel dat een medewerker niet hoeft om te rijden om bij een bepaald benzine pomp te komen. Dit is een stuk voordeligere dan een tankkaart van een bepaalde keten. Andere voordelen zijn dat je met een tankkaart grip houdt op de brandstof uitgaven. Ook kan de werkgever een limiet instellen waardoor hij controle houdt over de uitgaven. Verder heeft een werkgever ook als voordeel dat hij de maximale BTW kan terugvorderen. Als een werkgever zijn medewerkers de benzine laat declareren kan de BTW daarvan niet worden teruggevorderd.

Milieubewust rijden

Ben je milieubewust en wil je voor een deel groen rijden, dan kan dat ook met de tankkaart. Je kunt ervoor kiezen om een kleine opslag per getankte liter brandstof te betalen. Met deze opslag worden er groenprojecten gefinancierd. Je krijgt hiervoor een certificaat van deelname. Op deze manier draag je een beetje bij aan een beter milieu.